Echt Groningse erwtensoep
6 personen
500g spliterwten
1 flinke hamschijf of 3 schouderkarbonaden
250g zuurkoolspek
2 grote preien, in ringen
1 selderijknol, in reepjes
1 grote rookworst
2 grote aardappelen, in kleine blokjes
plakjes roggebrood
mosterd, liefst grove
2 el fijngesneden selderij
3 el fijngesneden peterselie
1 el fijngesneden bieslook
Spliterwten afspoelen en met ca 3 ltr water aan de kook brengen.
Hamschijf en spek toevoegen en geheel op zacht vuur ca 2½ u koken.
Prei en knolselderij laatste half uur zachtjes laten meekoken.
Rookworst en aardappel erbij en nog eens 30 min laten koken.
Pas nu op voor aanbranden !
Worst en vlees van hamschijf in plakjes snijden en in soep terugdoen.
Spek in plakjes snijden, brood met mosterd besmeren en plakjes erop.
Soep voor serveren.
Bestrooien met selderij, peterselie en bieslook.
Belegde roggebroodjes bij soep serveren.