Pittige andijviestamppot met spekjes
4 personen
1,5 kg aardappelen
300 gr dobbelsteentjes rookspek
1 ui
1 teen knoflook (of meer)
pond andijvie
1 eetl aromat
ca 1 dl melk
1 eetl geraspte mierikswortel (pot)
1 eetl franse mosterd
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat
maggi
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Bak de spekblokjes zachtjes uit in een braadpan.
Pel en snipper de ui.
Verhit 1 eetl van het spekvet in een steelpan en fruit de ui zacht glazig.
Pers de knoflook erboven uit.
Was de andijvie en snij de bladeren in zeer dunne reepjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer het spekvet en zoveel melk erdoor, dat er smeuige puree ontstaat.
Roer de aromat, mierikswortel, mosterd, spekjes en het uitje erdoor.
Breng op smaak met peper, nootmuskaat en maggi.
Roer de andijvie erdoor en warm alles nog even op.
Lekker met speklapjes of karbonaadje.