Vlaamse schotel met bier en pruimen
600g hamlappen, in blokken van ca 3 cm
Zout en versgemalen peper
2 el bloem
50g boter
2 uien in parten of ringen
100g gerookte spekblokjes
300 ml bokbier of donkere biersoort
2 laurier
2 takjes tijm
1 el mosterd
200g waspeen, in stukken
200g gedroogde pruimen zonder pit
2 el gehakte peterselie of bosui.
Bestrooi de hamlappen met peper, zout en bloem
Verhit de boter en bak het vlees in 5 min rondom bruin
Schep het uit de pan
Bak de uien en spekjes 2 min in het bakvet
Schenk het bier erbij en breng alles aan de kook
Voeg het vlees, laurierblaadjes, tijm en mosterd toe en stoof zachtjes 45 min met het deksel op de pan
Voeg het laatste half uur de wortel en de pruimen toe
Verwijder de laurierblaadjes.
Serveer het gerecht, bestrooid met peterselie, met bruin vloerbrood of friet.
Variatie:
Voeg eens 50g zilveruitjes aan het gerecht toe.