Vlaamse schotel met bier en pruimen

 

600g hamlappen, in blokken van ca 3 cm

Zout en versgemalen peper

2 el bloem

50g boter

2 uien in parten of ringen

100g gerookte spekblokjes

300 ml bokbier of donkere biersoort

2 laurier

2 takjes tijm

1 el mosterd

200g waspeen, in stukken

200g gedroogde pruimen zonder pit

2 el gehakte peterselie of bosui.

 

 

Bestrooi de hamlappen met peper, zout en bloem

Verhit de boter en bak het vlees in 5 min rondom bruin

Schep het uit de pan

Bak de uien en spekjes 2 min in het bakvet

Schenk het bier erbij en breng alles aan de kook

Voeg het vlees, laurierblaadjes, tijm en mosterd toe en stoof zachtjes 45 min met het deksel op de pan

Voeg het laatste half uur de wortel en de pruimen toe

Verwijder de laurierblaadjes.

 

Serveer het gerecht, bestrooid met peterselie, met bruin vloerbrood of friet.

 

Variatie:

Voeg eens 50g zilveruitjes aan het gerecht toe.