Aardappelgratin stap voor stap

 

2 tenen knoflook, gehalveerd.

25g boter

1 kg vastkokende aardappelen, in dunne plakjes en voorgekookt

125 ml slagroom

125 ml volle melk

Versgemalen zwarte peper

Nootmuskaat

50g Gruyère kaas

 

 

Oven voorverwarmen op 180ºC

Ovenschaal insmeren met 1 knoflookhelft, rest persen

Ovenschaal daarna flink insmeren met de boter.

In grote kom melk en slagroom doorelkaar roeren

Mengsel op smaak maken met 1 tl zout, peper, knoflook en nootmuskaat.

Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen zodat alle plakjes met room zijn bedekt

Met schuimspaan in de ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken.

Restant van roommengsel uit kom erover schenken.

Aardappels bestrooien met kaas en de rest van de boter in kleine klontjes erover verdelen.

Schaal op rooster in het midden van de oven zetten en de gratin in ca. 45 min goudbruin en gaar laten worden.