Aardappelgratin stap voor stap
2 tenen knoflook, gehalveerd.
25g boter
1 kg vastkokende aardappelen, in dunne plakjes en voorgekookt
125 ml slagroom
125 ml volle melk
Versgemalen zwarte peper
Nootmuskaat
50g Gruyère kaas
Oven voorverwarmen op 180ºC
Ovenschaal insmeren met 1 knoflookhelft, rest persen
Ovenschaal daarna flink insmeren met de boter.
In grote kom melk en slagroom doorelkaar roeren
Mengsel op smaak maken met 1 tl zout, peper, knoflook en nootmuskaat.
Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen zodat alle plakjes met room zijn bedekt
Met schuimspaan in de ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken.
Restant van roommengsel uit kom erover schenken.
Aardappels bestrooien met kaas en de rest van de boter in kleine klontjes erover verdelen.
Schaal op rooster in het midden van de oven zetten en de gratin in ca. 45 min goudbruin en gaar laten worden.