Indische spekreepjes
4 personen
800g speklappen zonder zwoerd
4 fijngesnedensjalotjes
250g oosterse roerbakgroenten
4 el Japanse ketjap
2 el gembersiroop
1 teentje knoflook, geperst
3 lente-uitjes, gesneden
½ tl sambal oelek
1 el citroensap
2 tl suiker
2 el olie om te bakken
Snij de speklappen in reepjes van ca. 1½ cm.
Verhit in een wok 2 el olie en bak de reepjes onder regelmatig omscheppen goudbruin en krokant.
Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Bak nu op hoog vuur in dezelfde olie, de roerbakgroenten en de sjalotjes om en om.
Breng op smaak met de overige ingredienten en voeg het vlees er weer bij.
Laat het geheel op laag vuur nog even zachtjes doorkoken.
Indien nodig op smaak brengen met peper en zout.
Serveer met basmathi- of pandanrijst.
Tip:
Vervang de spekreepjes door kipfilet of grote garnalen en het is weer volkomen anders.