Aankoop en opslag van producten.
Het kunnen genieten van een veilig gerecht, begint al bij de aankoop van de producten.
- Koop geen producten waarvan de tht-datum ("ten minste houdbaar tot') is overschreden.
De houdbaarheidstermijn op de verpakking is slechts geldig wanneer het voedsel bewaard wordt zoals het hoort, dus bij de aangegeven temperatuur.
- Laat producten liggen waarvan de verpakking beschadigd is of die een onaangename geur verspreiden.
-
Koop gekoelde producten altijd het
laatst.
Gebruik voor uw aankopen het liefst een koeltas, niet alleen voor diepvriesproducten maar ook voor gekoelde levensmiddelen.
Stop tijdens het vervoer naar huis een diepvries product bij een gekoeld product.
Zo blijft uw product koud.
- Respecteer het FIFO-systean (First in - First out).
- Kratten of verpakkingen met levensmiddelen worden nooit rechtstreeks op de werktafel gezet.
-
Zetuw aankopen bij thuiskomst zo snel
mogelijk in de
koelkast.
Rauwe producten onderin, bereide producten bovenin.
Geen aangebroken blikken in koelkast bewaren.
Scheid rauwe producten zoals vlees, gevogelte, vis, wild, schaal- en schelpdieren van al bereide gerechten.
-
Producten in
koelkast en
diepvries afdekken en
voorzien van
een etiket met
datum.
- Controleer regelmatig de temperatuur van koelkast (max. + 7°C) en diepvries (min. - 18°C)
- Ontdooi vlees en vis in de koelkast!
Laat vlees en vis niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg ze afgedekt en onderaan op een bord of schaal in de koelkast.
Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het dooiwater weg met heet water.
Ontdooien in de magnetron kan ook als het gaat om kleinere stukken vlees.
Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien.
Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron omdat de buitenkant dan gaart terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Product |
Koelkast (0-4 max. + 7°c |
Diepvries (min. -18°c) |
vlees en kip |
|
|
rauw rundvlees |
2 dagen |
6-12 maanden |
rauw varkensvlees |
2 dage |
4 maanden |
rauwe kip |
2 dagen |
9 maanden |
rauw gehakt, hamburgers, slavink (gemalen vlees) |
1 dag |
2-3 maanden
|
gebakken en gebraden vlees |
3-4 dagen |
3 maanden |
overgebleven vlees van de barbecue |
niet bewaren! |
- |
vleeswaren |
|
|
cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees (gezouten vleeswaren) |
1 week |
1-3 maanden |
boterhamworst, gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt, leverkaas, (smeer)leverworst (gekookte vleeswaren) |
4 dagen |
3 maanden |
ham, casselerrib,kipfilet |
4 dagen |
3 maanden |
fricandeau, rosbief |
2 dagen |
3 maanden |
filet américain |
eten op dag van aankoop |
- |
vis |
|
|
rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis) |
1-2 dagen |
6 maanden |
rauwe zalm, makreel (vette vis) |
1-2 dagen |
3 maanden |
gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte paling |
2 dagen |
3 maanden |
zoute haring |
1-2 dagen |
3 maanden |
lekkerbek,kibbeling (gebakken vis) |
2 dagen |
3 maanden |
garnalen |
1 dag |
3 maanden |
rauwe mosselen |
1 dag |
- |
gekookte mosselen |
1-2 dagen |
3 maanden |
zuivel |
|
|
melk, chocolademelk |
3 dagen |
- |
karnemelk, drinkyoghurt |
4 dagen |
- |
yoghurt, kwark |
4 dagen |
- |
vla |
3 dagen |
- |
slagroom |
3 dagen |
- |
boter, kaas en eieren |
|
|
boter |
1-2 weken |
1-2 maanden |
margarine |
4 weken |
1-2 maanden |
halvarine |
4 weken |
- |
stuk jonge of jong-belegen kaas |
7 dagen |
2-4 maanden |
stuk belegen of oude kaas |
14 dagen |
2-4 maanden |
plakken kaas |
3 dagen |
- |
geraspte kaas |
3 dagen |
- |
zachte kaas (brie, camembert) |
4 dagen |
3 maanden |
smeerkaas |
1 week |
- |
rauwe, ongekookte eieren |
4 weken |
- |
gekookt ei |
1 week |
- |
groenten |
|
|
gesneden groenten |
1 dag |
3 maanden, eerst blancheren |
andijvie, spinazie (bladgroenten) |
2 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
sperziebonen, wortelen, broccoli |
3-5 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
witlof, bloemkool |
7-10 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
aubergines, courgettes, paprika, winterwortel |
5-7 dagen, buiten de koelkast, koel en donker bewaren |
12 maanden, eerst blancheren |
komkommer, tomaten |
1-2 weken, buiten de koelkast, koel en donker bewaren |
- |
sla |
2 dagen |
- |
overig |
|
|
vruchtensap of frisdrank met vruchtensap |
3-4 dagen |
- |
producten uit blik |
2 dagen, overdoen in bewaarbakje |
3 maanden, overdoen in bewaarbakje |
producten uit glazen pot |
2 dagen |
3 maanden, overdoen in bewaarbakje |
fritessaus, mayonaise, cocktailsaus, knoflooksaus |
3 maanden |
- |
tomatenketchup, curry, barbecuesaus |
9 maanden |
- |
olijven, augurken, zilveruitjes |
1 maand |
- |
huzarensalade, eiersalade |
1 dag |
- |
kant-en-klaarmaaltijden |
2 dagen |
3 maanden |
bereide soep |
2 dagen |
3 maanden |
slagroomgebak, gebak met slagroom |
1 dag |
1 maand |
appelgebak, vlaai zonder slagroom |
3 dagen |
3 maanden |
Houdbaarheid van geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum.
Product |
Koelkast (0-4 max. + 7°c |
Diepvries (min. -18°c) |
vlees en kip |
|
|
rauw rundvlees |
2 dagen |
6-12 maanden |
rauw varkensvlees |
2 dagen |
4 maanden |
rauwe kip |
2 dagen |
9 maanden |
rauw gehakt, hamburgers, slavink (gemalen vlees) |
1 dag |
2-3 maanden |
gebakken en gebraden vlees |
3-4 dagen |
3 maanden |
overgebleven vlees van de barbecue |
niet bewaren! |
- |
vleeswaren |
|
|
cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees (gezouten vleeswaren) |
1 week |
1-3 maanden |
boterhamworst, Gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt, leverkaas, (smeer)leverworst (gekookte vleeswaren) |
4 dagen |
3 maanden |
ham, casselerrib, kipfilet |
4 dagen |
3 maanden |
fricandeau, rosbief |
2 dagen |
3 maanden |
filet américain |
eten op dag van aankoop |
- |
vis |
|
|
rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis) |
1-2 dagen |
6 maanden |
rauwe zalm, makreel (vette vis) |
1-2 dagen |
3 maanden |
gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte paling |
2 dagen |
3 maanden |
zoute haring |
1-2 dagen |
3 maanden |
lekkerbek, kibbeling (gebakken vis) |
2 dagen |
3 maanden |
garnalen |
1 dag |
- |
rauwe mosselen |
1 dag |
- |
gekookte mosselen |
1-2 dagen |
3 maanden |
zuivel |
|
|
melk, chocolademelk |
3 dagen |
- |
karnemelk, drinkyoghurt |
4 dagen |
- |
yoghurt, kwark |
4 dagen |
- |
vla |
3 dagen |
- |
slagroom |
3 dagen |
- |
boter, kaas en eieren |
|
|
boter |
1-2 weken |
1-2 maanden |
margarine |
4 weken |
1-2 maanden |
halvarine |
4 weken |
- |
stuk jonge of jong-belegen kaas |
7 dagen |
2-4 maanden |
stuk belegen of oude kaas |
14 dagen |
2-4 maanden |
plakken kaas |
3 dagen |
- |
geraspte kaas |
3 dagen |
- |
zachte kaas (brie, camembert) |
4 dagen |
3 maanden |
smeerkaas |
1 week |
- |
rauwe, ongekookte eieren |
4 weken |
- |
gekookt ei |
1 week |
- |
groenten |
|
|
gesneden groenten |
1 dag |
3 maanden, eerst blancheren |
andijvie, spinazie (bladgroenten) |
2 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
sperziebonen, wortelen, broccoli |
3-5 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
witlof, bloemkool |
7-10 dagen |
12 maanden, eerst blancheren |
aubergines, courgettes, paprika, winterwortel |
5-7 dagen, buiten de koelkast, koel en donker bewaren |
12 maanden, eerst blancheren |
komkommer, tomaten |
1-2 weken, buiten de koelkast, koel en donker bewaren |
- |
sla |
2 dagen |
- |
overig |
|
|
vruchtensap of frisdrank met vruchtensap |
3-4 dagen |
- |
producten uit blik |
2 dagen, overdoen in bewaarbakje |
3 maanden, overdoen in bewaarbakje |
producten uit glazen pot |
2 dagen |
3 maanden, overdoen in bewaarbakje |
fritessaus, mayonaise, cocktailsaus, knoflooksaus |
3 maanden |
- |
tomatenketchup, curry, barbecuesaus |
9 maanden |
- |
olijven, augurken, zilveruitjes |
1 maand |
- |
huzarensalade, eiersalade |
1 dag |
- |
kant-en-klaarmaaltijden |
2 dagen |
3 maanden |
bereide soep |
2 dagen |
3 maanden |
slagroomgebak, gebak met slagroom |
1 dag |
1 maand |
appelgebak, vlaai zonder slagroom |
3 dagen |
3 maanden |