Salades

 

1. Definitie

 

Het Larousse  woordenboek geeft als definitie van het woord "salade" 'schotels samengesteld uit kruiden, planten, groenten, eieren, vlees of vis, op smaak aangemaakt met olie, azijn, zout en peper, al dan niet vermengd met andere ingrediënten'

 

Het woord "salade" is afkomstig van het Latijnse woord "Sal", dat zout betekent.

De Romeinen zoutten het voedsel om het langer te kunnen bewaren, maar gebruikten ook zout bij de bereiding van salades.

 

Tot aan het eind van de19e eeuw waren salades in Europa het voedsel van de adel.

Toen kwam de Franse Revolutie, die de koks bevrijdde uit de adellijke keuken en hen de kans gaf op een andere manier aan de kost te komen.

Uit deze tijd dateert de opkomst van het klassieke Franse restaurant, dat de salade bekend maakte bij het grote publiek.

Vandaag de dag zijn salades internationaal van smaak.

 

 

2. Soorten

 

Enkelvoudige salades

 

Dit zijn de salades, afzonderlijk klaargemaakt en opgediend, afhankelijk van de soort rauw of gekookt, met sausen op basis van mayonaise of vinaigrette of een afleiding ervan.

Soms worden deze slechts aangemaakt met room, citroensap, azijn of olie.

Groenten die kunnen verwerkt worden in enkelvoudige salades zijn : aardappelen, andijvie, witlof, kropsla, eikenbladsla, veldsla, ijsbergsla, romeinse sla, krulsla, witte kool, rode kool, bloemkool, wortelen, radijsjes, tomaten, rode biet, waterkers, rode pepers, groene pepers, knolselder. ...

 

Samengestelde salades

 

Dit zijn salades op basis van één of meerdere groentensoorten, aangevuld met eieren, vlees, vis of schaaldieren, kruiden, vruchten, samen met de bijhorende sausen.

Momenteel zijn samengestelde salades zeer geliefd, men treft ze dan ook in vele eethuizen, restaurants en tavernes op de kaart.

De kok kan hierbij zijn creativiteit ten volle ontplooien.

 

 

3. Praktische punten

 

Schoongemaakte sla is 24 uur houdbaar onder een vochtige doek (koelkast) (Gepelde tomaten zijn 3 dagen houdbaar onder een vershoudfolie (koelkast)