Bereidingswijzen
1. Indeling
* Gaar maken met water:
- cuire
- frémir
- blanchir
- pocher
- suer
- au bain marie
* Gaar maken met vet:
- sauter
- braden in de pan
- frituren
*Gaar maken in de oven:
- braden in de oven
- gratiner
- bakken
- au bain marie in de oven
2. Bespreking
2.1 Gaar maken met water
* Cuire: - voedingsmiddelen gaar maken in kokende vloeistof in een pan, met of zonder deksel (cuire à l'anglaise)
- Opmerking: het opzetten in koud water heeft als reden:
- het behouden vam de vorm bv. aardappelen in de
schil, kasteelaardappelen, …
- de aromatische stoffen beter tot hun recht laten
komen
- bv. fonds
- om de voedingswaarde te verhogen is het echter beter de voedingsmiddelen op te zetten in kokend water; hierdoor verkort men immers de bereidingstijd bv. deegwaren, groenten, aardappelen, …
* Frémir: - zachtjes, nauwelijks merkbaar laten koken
- bv. fonds trekken
* Blanchir: - 2 mogelijkheden:
- voedingsmiddelen in koud gezouten water aan de kook brengen, nadien schrikken of verfrissen onder koud stromend water.
Dit dient om onreinheden weg te halen of vast te zetten bv. de beenderen voor een blanke fonds blanchir.
- voedingsmiddelen opzetten in kokend gezouten water en korte tijd laten koken bv. prei blanchir voor garnituur.
* Pocher: - voedingsmiddelen gaar laten worden bij een temperatuur net onder het kookpunt (94°C)
- bv. vis pocher
* Suer: - gaar maken in eigen sappen onder toevoeging van weinig vet en vocht, dat tegen de kook aan gehouden wordt in een gesloten kom
- bv. wortelen suer
* Au bain marie: - voedingsmiddelen verwarmen tot even onder het kookpunt in een open pan, die in een warmwaterbad (bain marie) geplaatst is en die lichtjes aan de kook gehouden wordt.
Deze bereidingswijze wordt toegepast op voedingsmiddelen die gemakkelijk schiften of aanbranden
- bv. chocolade smelten
2.2. Gaar maken met vet
* Sauter: - snel en geheel of gedeeltelijk gaar maken in weinig zeer heet vet in een open pan.
- bv. biefstuk sauter
* Braden in de pan: - geheel of gedeeltelijk gaar en bruin maken in heet vet in een gesloten pan.
- bv. vleesbroodje laten garen
* Frituren: - Voedingsmiddelen gaar maken in ruim heet vet bij een temperatuur tussen 160 en 200°C
- bv. frietjes frituren
2.3. Gaar maken in de oven
Braden in de oven: - grote deelstukken van vlees in een oven bruin en geheel of gedeeltelijk gaar maken in vet bij een temperatuur van 200 - 250°C (korsten); nadien wordt de temperatuur verminderd naar 175°C om de voedingsmiddelen te laten garen.
Arroser is hier noodzakelijk.
- bv. kip braden
* Gratiner: - voedingsmiddelen bestrooid met gemalen kaas of paneermeel onder de grill of salamander laten kleuren, zodat een goudgeel krokant korstje gevormd wordt.
- bv. gegratineerde witlof met ham
* Bakken: - voedingsmiddelen laten garen in een gesloten oven bij een
temperatuur tussen 175 en 250°C.
Let er op dat de oven het eerste kwartier niet geopend wordt.
- bv. cake bakken