De keukenmessen
1. Algemeen
Het lemmet van de keukenmessen is vervaardigd uit roestvrij staal.
Het heft is uit kunststof vervaardigd.
1. Soorten en gebruik
1. Aardappelboor: mesje gebruikt om aardappelbolletjes te draaien.
2. Appelboor: boortje om het klokhuis van appelen te verwijderen.
3. Canneleermes of canneleur: decoratiemesje om 'kanaaltjes' in
voedingsmiddelen te trekken.
4. Chefmes: groot hak- en snijmes; dit wordt gebruikt om voedingsmiddelen te snijden (bv. vlees, groenten, …) en te hakken (bv. groenten, kruiden, …).
Sommige chefmessen zijn voorzien van tandjes; dit voor het versnijden van grote vissen.
5. Demi-chefmes: kleiner formaat dan chefmes.
6. Dunschiller of econoommesje: mesje om de dunne schil van groenten te verwijderen.
7. Fileermes: zeer buigbaar mesje om vis te fileren.
8. Oestermes: mes om oesters te openen.
9. Officemesje: het kleinste keukenmesje dat veelvuldig gebruikt wordt voor het draaien en reinigen van groenten.
10. Paletmes: geen snijdend voorwerp, maar wel uit hetzelfde materiaal vervaardigd.
11. Trancheermes: lang, fijn en zeer buigbaar mes om dunne schijfjes te snijden.
12. Uitbeenmes: mes gebruikt om vlees te ontbenen.
13. Vleesvork: vork gebruikt voor het inprikken van vlees.
14. Wetstaal: ronde staaf om messen te wetten of te zetten.