Mirepoix, Matignon en Bouquets
1 definitie
De mírepoix, matignon en bouquets zijn samenstellingen van groenten en/of kruiden die gebruikt worden als basis of als aromatisch bestanddeel van keukenfonds, soepen, sausen en in diverse andere bereidingen.
Onder 'mirepoix' verstaan we dat de bestanddelen in grove of fijne stukjes zijn gesneden al naargelang de toepassing ervan.
Met 'bouquets' wordt steeds een bundel aangeduid.
2. soorten
- de mirepoix:
- de magere mirepoix
- de vette mirepoix
- de braadmirepoix
- de mirepoix ' bordelaise'
- de matignon
- de bouquets:
- de bouquet garni
- de bouquet marmite
- de gamiture marmite
3. Benodigdheden
3.1. de magere mirepoix
- ui, wortel, selder, b.g. of spekafval
3.2. de vette mirepoix
- ui, wortel, selder, b g. en spek of spekafval
3.3. de braadmirepoix
- ui. mortel en b.g.
3.4. de mirepoix 'bordelaise'
- ui, sjalot, wortel en selder in een fijne brunoíse gesneden; aangezien deze ev. kunnen geserveerd worden als garnituur bij een bereiding
-b.g,
3.5. De matignon
vormt in feite een verfijnde versie van de mirepoix en is samengesteld uit:
- ui, wortel, selder, rauwe ham, b.g.
- madeira, port of een andere wijnsoort
3.6. De bouquet garni (b.g.)
- een kruidenbuiltje bestaande uit peterseliestengels, tijm en laurier
3.7. De bouquet marmite (b.m.)
- een bundel van prei, selder en wortel waaraan uien toegevoegd worden die bestoken zijn met kruidnagels
3.8. De garniture marmite (g.m.)
- is samengesteld uit een b.g. en een b.m.