De pasteien, terrines, glantines en mousses
1. Definities
Pastei
* Paté is het Franse woord voor pastei
* Het hoofdbestanddeel bij een pastei is lever, verder afgewerkt met een vulling van grof en/of fijn gemalen vlees, vis, groenten, gevogelte gemengd met kruiden en smaakgevende producten (pistachenoten, jeneverbessen...)
Terrine
* Ontleent zijn naam aan het Franse woord "terre" = aarde, naar de aardewerken vorm waar hij van oudsher in gebakken en geserveerd werd.
* De grof- en/of fijngemalen vulling is omgeven door vers spek of gelei
Galantine
* Een galantine is een farce die we in een varkensnet rollen of in een neteldoek pocheren in fond.
* Een aantal historici beweert dat een echte galantine uit ontbeend en gevuld gevogelte bestaat, dat gepocheerd in een fond, geglaceerd in zijn eigen gelei en overdadig gegarneerd, koud opgediend wordt.
* Galantines van vlees, vis, schaal- en schelpdieren behoren ook tot de mogelijkheden.
Mousse
* een vaste, gezeefde puree op basis van vis, vlees, gevogelte, groenten die e.v. aangevuld wordt met room en/of gelatine.