Samengestelde boters
1. Definitie
Samengestelde boters bestaan voornamelijk uit roomboter waaraan ingrediënten toegevoegd worden om de smaak te verfijnen en een aantrekkelijkere kleur te geven
2. Praktische punten bij het verwerken van samengestelde boters
- begin met niet te harde, gemakkelijk bewerkbare boter
- werk liefst in een gekoelde ruimte
- figuren die klaar zijn in de diepvries plaatsen
- aan tafel moet de boter smeerbaar zijn
- boterfiguren zijn 4 dagen houdbaar in water (koelkast)
- op een buffet is het aan te raden om de boter in ijswater te presenteren
3. Voorbeelden van botergarnituren
- met een aardappel- of meloenboor bolletjes vormen (boortje eerst in heet water brengen, bolletje draaien en daarna loskloppen in koud water), deze in ijswater bewaren
- de gevormde bolletjes samenvoegen tot een druiventros, blaadjes van een druivelaar of groene kruiden bovenaan schikken.
- De gevormde bolletjes rollen in :
- fijngehakte groene kruiden
- paprikapoeder, ...
- de boter in plakken van 1 cm snijden en er met vormpjes figuren uit steken
- met een botermesje krullen of bolletjes van harde boter vormen