Elzasser zuurkoolschotel 1

6 personen

 

3 tenen knoflook, fijngesneden

Boter

4 uien, gesnipperd

500g zuurkool

8-10 laurierblaadjes

Kruidnagel

1 tl tijmpoeder

10 peperkorrels of jeneverbessen

1/3 fles witte wijn of rosé

125g uitgebakken, gerookte spekjes

1 rookworst

1½ kg kruimige aardappelen

 

 

Was en spoel de zuurkool en knijp daarna goed uit.

Bak de knoflook en de uien 4-6 min glazig in een gietijzeren braadpan op matig vuur.

Regelmatig roeren uiteraard.

Bak de spekjes uit in een apart pannetje en doe ze erbij.

Voeg de zuurkool toe en roer alles doorelkaar.

Kwartiertje bakken op een zacht vuurtje, af en toe roeren.

Voeg dan de wijn, tijm, laurier, jeneverbessen en peperkorrels toe.

Deksel op de pan en op een zacht vuurtje een uur laten stoven.

 

Schep de zuurkool in een ovenschaal met de rookworst in stukken erdoor.

Laat ca. drie kwartier nagaren in de oven op 180 gC

Schil en kook intussen de aardappels.

 

Leg de laatste 10 min de knakworstjes in een stervorm op de zuurkoolschotel.

Ze zijn dan heet genoeg en wat knapperig.