Gemarineerde groene asperges met rauwe ham en mortadella
4 personen
500 gr groene asperges
peper en zout
5 eetl olijfolie
1 eetl droge witte vermouth
2 eetl balsamicoazijn
1 theel vloeibare honing
100 gr rauwe ham in plakjes
100 gr mortadella, in plakjes
2 takjes basilicum (zakje a 15g)
lage schaal, ca 20 x 30 cm
Asperges wassen en ca 15 min in koud water leggen.
Onderaan 3 cm afsnijden.
Asperges in ca 10 min beetgaar koken.
Intussen in kommetje olie, azijn, vermouth en honing samen kloppen.
Op smaak maken met peper en zout.
In vergiet asperges afspoelen met koud water en goed laten uitlekken.
Op schaal leggen met kopjes naar één kant en marinade erover doen.
Ca 1 uur bij kamertemperatuur wegzetten, af en toe omscheppen.
Met kopjes naar een kant over 4 borden verdelen.
Bestrooien met peper.
Plakjes ham en mortadella om en om dubbelgevouwen naast asperges leggen.
Basilicumblaadjes van takjes nemen en in reepjes snijden.
Over asperges strooien.
Serveren met: pane con noci (voorgebakken Italiaans notenstokbrood).