Scampi diabolique

 

20 scampi (of een aantal naar keuze), ontdooid en geschild, darm verwijderd

2 sjalotten, gesnipperd

2 tenen knoflook door de knijper

1 el currypoeder

½ el milde paprikapoeder

2 chilipepertjes, gesnipperd (optioneel)

1 snufje cayennepoeder (optioneel)

1 dl ketchup

1 dl witte wijn

15 cl room

2 tomaten, ontveld en het stevige vlees in zeer kleine stukjes (brunoise)

¼ bosje verse kervel of bieslook

Olijfolie

1 klontje boter

Peper en zout

 

 

Schenk een scheutje olijfolie in een pannetje, verhit het op een matig vuur en stoof de sjalotten tot ze glazig zijn.

Doe de knoflook bij de sjalotten en laat alles nog even kort stoven

Voeg het currypoeder en paprikapoeder toe en laat kort meebakken.

Wie echt een duivelse smaak wil kan, of chilipepertjes, of cayennepeper toevoegen.

Doe de ketchup erbij en roer goed door.

Pas op voor verbranden.

Schenk de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.

Giet de room in de pan en laat de saus, al roerend, iets inkoken.

Als ze een romige dikte heeft, is ze klaar.

Hak de kervel of bieslook fijn en meng ze met de blokjes tomaat.

Houd apart.

Zet een ruime braadpan op een hoog vuur en smelt een klontje boter samen met een scheut olijfolie

Kruid intussen de scampi met peper en zout.

Bak de scampi in de hete pan.

Na een minuutje kun je ze al omdraaien.

Laat ze dan nog een halve minuut verder bakken.

Schep de stukjes tomaat met kervel in de saus; doe dat nèt vóór het serveren.

 

Serveer ze op voorverwarmde borden met een flinke schep saus.