Boeuf bourguignon 1 (Runderstoofpot met rode wijn)
4 tot 6 personen
bouquet garni: hier: 1 laurierblad, 4 takjes tijm en 4 takjes peterselie
1 bouquet garni
½ ltr rode wijn, liefst bourgogne
1 kg magere runderlappen
5 el olijfolie
100g mager rookspek, in blokjes
200g winterwortel in schuine plakken
2 uien in parten
2 el bloem
40 ml cognac
3 tenen knoflook, geplet
200 ml runderbouillon
60g boter of margarine
250g kastanjechampignons
10 sjalotjes, gehalveerd, of 20 uitjes
peper en zout en 1 el suiker
2 el fijngesneden peterselie
Snij het vlees in blokjes van 3 cm, doe het bouquet garni in de wijn en laat het vlees hierin 1 nacht afgedekt marineren.
Zeef de marinade en bewaar het vocht, haal het bouquet garni eruit en hou het apart.
Dep het vlees droog met keukenpapier.
Verhit 1 el olie in een braadpan en bak de spekjes knapperig op laag vuur.
Neem de spekjes uit de pan en voeg nog 1 el olie toe en roerbak de wortel en ui in het spekvetin ca 8 min goudbruin.
Neem de groenten uit de pan en voeg nog 2 el olie toe en bak het vlees in kleine porties rondom bruin.
Strooi de bloem over het vlees en bak het, omscheppend, nog 2 - 3 min.
Voeg de groenten, spekjes, cognac en marinadevocht toe en laat het koken.
Aanbaksels losroeren en bouquet garni erbij met de knoflook en bouillon.
Laat de boeuf ca 3 uur afgedekt zachtjes sudderen.
Paar keer omroeren.
Verhit tegen eind vd stooftijd de boter in een koekenpan en bak de champignons en uitjes in ca 20 min goudbruin op halfhoog vuur.
Doe dit bij de stoofpot en laat alles nog ca 30 min koken .
Breng op smaak met peper, zout en de suiker.
Verwijder het bouquet garni.
Eventueel beetje bijbinden en garneer met de peterselie.