Gegratineerde ossentong

4 personen

 

1 ossetong                   

1 winterwortel               

1 ui, in vieren 

1 prei, in ringen               

enkele takjes selderie en peterselie                     

2 laurierblaadjes                       

stukje foelie                 

4 peperkorrels              

zout                

200 gr jong belegen kaas in vrij dikke plakken           

 

Was de tong grondig en zet ze op in een grote pan, ruim onder water.     

Doe er de verse en gedroogde kruiderijen bij en zout.    

Temper de hiite als de tong kookt, deksel goed gesloten houden.

Zachtjes gaar laten worden in ca 3 uur.          

Ontvel de tong, leg ze terug in de pan en daarin afkoelen.          

Snij de tong schuin in vingerdikke plakken.          

Leg ze in model in een ovenvaste schotel, giet er 1 cm hoog bouillon bij en sluit af met deksel of alu-folie.    

Plaats middenin de oven , 150 a 175 gr, ca 1 uur, voorverwarmd.

           

Doe oven uit, grill aan, hoogste stand. 

Neem schotel uit oven en schenk voorzichtig het vocht eraf.        

Schuif tussen de plakken tong, plakken kaas, enigszins bijgesneden en laat ze er enigszins buiten en bovenuit steken.

Zet de schotel onder de grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin.        

Dien direct op.

 

Geef erbij:

Aurorasaus of sauce Hollandaise.     

Lekker met rijst of aardappeltjes enharicots verts