Herfststoof met bockbier en zuurkool
500g rib-/runderlappen, blokjes van ca 3 x 3 cm
Peper en zout
25g boter
2 el bruine basterdsuiker
3 el grove mosterd
1 flesje Heineken tarwebok
6 laurierblaadjes
1 pakje zuurkool naturel (500g)
75g rauwe ham, italiaanse.
1 zak voorgekookte, panklare, kruimige aardappelen, (800g)
Vleesblokjes met wat peper en zout bestrooien
In braadpan boter lichtbruin laten worden en het vlees zachtjes rondom bruin bakken.
Suiker erbij roeren en 1 min laten smelten.
1 el mosterd erdoor roeren.
Vlees naar één kant van de pan schuiven.
Bockbier beetje bij beetje aan de andere kant in de pan schenken.
Laurierblaadje in het vocht leggen en alles tegen de kook aan brengen (niet koken)
Deksel op de pan leggen,op allerkleinste uur op allerlaagste stand zetten en vlees in 60 – 70 min gaar sudderen.
Het is niet erg als het langer duurt.
Zuurkool afspoelen en ondertussen met 2 kopjes water aan de kook brengen.
Op laag vuur ca 1uur zachtjes koken.
Ham in reepjes snijden en na 50 min met 1 el mosterd door de zuurkool roeren.
Giet de zuurkool af.
Aardappels koken vlg aanwijzing op verpakking en afgieten.
Gaar vlees uit de pan scheppen en laurierblaadjes verwijderen.
Pan op hoog vuur zetten en vocht tot een kwart laten inkoken.
Vuur laag zetten en 1 el mosterd door het vocht roeren en het vlees weer in de pan doen.
Zuurkool en aardappelen over 4 borden verdelen.
Vlees en wat bockbierjus erbij scheppen.