Stoofsel van oma
4 personen
500g runderlappen (dobbelstenen)
1 el grove mosterd
droge witte wijn
zout en veel peper
1 puntje gemalen kruidnagel
50g rozijnen
2 el honing
2 sneden oud brood
100g rookspek
2 tl witte suiker
1 grote ui
4 worteltjes
boter en/of olijfolie
2 laurierblaadjes
stuk pijpkaneel
1 citroen
Mosterd, 1 el wijn, zout, peper en kruidnagel in kom mengen en vlees erbij mengen en zeker 1 uur laten marineren .
Mengsel maken van rozijnen, glas wijn, honing en verkruimeld brood.
Na paar uur vlees met spaan uit kom halen en laten uitlekken.
Snij rookspek klein, snipper ui grof en snij worteltjes in stukjes.
Verhit in braadpan 1 el boter en 1 el olie en bak spekjes hierin bruin.
Met schuimspaan uit pan en apart houden.
Doe suiker in pan en laat caramelliseren, braad daarna vlees aan.
Doe stukken ui en wortel erbij.
Doe er zoveel witte wijn bij dat alles onder staat (mag ook bouillon zijn).
2 laurierblad, 2 schijven citroen,en stukje pijpkaneel erbij.
Deksel op pan en ca. 3 uur laten stoven.
Laurierblad, citroen en pijpkaneel eruit halen.
Roer rozijnenmengseltje erdoor en laat nog 20min pruttelen.
Als brood en rozijnen niet goed hebben gebonden, nog wat bijbinden met maizena.
Opdienen met rijst en witlof-veldsla, met de achtergebleven spekjes erover.