Ovenschotel met groene kool en krabbetjes
4 personen
40 gr gerookt vers spek (reepjes)
500 gr aardappels in dobbelstenen
500 gr groene kool, dunne reepjes
1 eetl olie
1 kg kleine krabbetjes (stukken 5 cm)
1 grote ui, grofgesneden
3 tenen knoflook, plakjes
2½ dl kippebouillon (tablet)
2 laurierblaadjes
1 theel tijmblaadjes
1 eetl mosterd
2 peper en zout
eetl (witte wijn)azijn
100 gr geraspte jong belegen kaas
75 gr ontbijtspek, in plakjes
3 eetl peterselie
grote ovenschaal, ingevet
alu-folie
Oven voorverwarmen op 200 gr.
In grote braadpan spek in ca 10 min uitbakken.
Aardappeltjes erbij en ca 10 min meebakken.
Kool toevoegen en al omscheppend ca 5 min meebakken.
Aardappelmengsel uit pan scheppen.
Olie aan rest braadvetbijdoen en krabbetjes hierin aan alle kanten in 5 tot 8 min bruin bakken.
Ui en knof erbij en 3 min meebakken.
Aardappelmengsel en krabbetjes in schaal leggen.
Bouillon met laurier, tijm, mosterd en azijn aan de kook brengen en in schaal doen.
Gerecht met peper en zout bestrooien.
Schaal afdekken met alu-folie.
In midden van oven in ca 30 min laten garen.
Folie eraf.
Kaas over gerecht en nog 20 - 30 min in oven gratineren.
Ontbijtspek in droge hete koekepan in ca 5 min krokant bakken en bij serveren verkruimelen en met peterselie over gerecht strooien.