Spruitjes uit de oven
4 personen
750g kleine spruitjes
peper en zout
750g aardappelen
1,5 dl bouillon of melk
40g boter
nootmuskaat
250g gekookte ham in reepjes
150g gerookt spek in kleine blokjes
ca 100g geraspte oude kaas
Maak de spruitjes schoon en kook ze niet langer dan 10 min in water met zout.
Doe ze dan in een vergiet en laat ze uitlekken.
Kook intussen de aardappelen gaar en laat ze even droogstomen.
Maak er met de bouillon (melk) boter een fijne puree van.
Breng op smaak met peper zout en nootmuskaat.
Bak de spekblokjes in een koekenpan langzaam uit.
Schep de spruitjes, ham en uitgebakken spekblokjes door de puree.
Doe alles over in een licht beboterde ovenschaal, liefst een lage.
Strijk het oppervlak met de bolle kant van een lepel glad.
Bestrooi het oppervlak met geraspte kaas.
Plaats de schaal in het midden van een tot 180 graden voorverwarmde oven.
Zodra de kaas gesmolten is en er een lekker lichtbruin korstje op het gerecht zit, kan de schaal eruit.
Opdienen in de schaal.