Spruitjes uit de oven

4 personen

 

750g kleine spruitjes

peper en zout               

750g aardappelen                 

1,5 dl bouillon of melk                

40g boter                     

nootmuskaat                

250g gekookte ham in reepjes             

150g gerookt spek in kleine blokjes            

ca 100g geraspte oude kaas                

 

 

Maak de spruitjes schoon en kook ze niet langer dan 10 min in water met zout.

Doe ze dan in een vergiet en laat ze uitlekken.         

Kook intussen de aardappelen gaar en laat ze even droogstomen.   

Maak er met de bouillon (melk) boter een fijne puree van.        

Breng op smaak met peper zout en nootmuskaat.   

Bak de spekblokjes in een koekenpan langzaam uit.   

Schep de spruitjes, ham en uitgebakken spekblokjes door de puree.  

Doe alles over in een licht beboterde ovenschaal, liefst een lage.

Strijk het oppervlak met de bolle kant van een lepel glad.

Bestrooi het oppervlak met geraspte kaas. 

Plaats de schaal in het midden van een tot 180 graden voorverwarmde oven.   

Zodra de kaas gesmolten is en er een lekker lichtbruin korstje op het gerecht zit, kan de schaal eruit.

 

Opdienen in de schaal.