Eendenborst met gemberjus                   

4 personen

 

4 wilde eendenborstjes a ca 140g        

peper en zout   

kaneelpoeder               

50g boter                     

1 cm verse gember, geschild, geraspt            

4 dl wildfond                 

1 el appelstroop            

8 kleine stronkjes witlof             

1 el honing                   

sap van 1 sinaasappel     

1 el fijngesneden tijmblaadjes     

 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestrooi het vlees met peper en zout en licht met kaneelpoeder.  

Verhit 25g boter in een koekenpan en bak het vlees aan beide zijden in ca 4 min bruin en neem ze uit de pan.

Laat ze op een bakblik in ca 6-8 min i.h.midden van de oven verder gaar en rose worden.

Voeg de gember aan de bakboter toe, bak even, dan de fond.     

Kook de jus op hoog vuur tot de helft in en roer de stroop erdoor.

 

Verhit 25g boter in een andere koekenpan en bak hierin de in de lengte gehalveerde witlofstronkjes in ca 4-5 min bruin.   

Voeg de honing toe en bak alles in ca 10 min zachtjes gaar.  

Sinaassap erbij en verder zacht laten sudderen tot het vocht verdampt is en de witlof een beetje stroperig wordt.  

 

Verdeel de witlof over vier warme borden, maar laat het vlees enkele min rusten alvorens aan te snijden.