Gestoofde hazenbouten

 

4 hazenbouten

50g boter

2 gesnipperde uien

50g blokjes gerookt mager spek

2 el bloem

3 dl rode wijn

4 dl wildfond

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

Stukje foelie

6 gekneusde jeneverbessen

1 el tomatenpuree

6 gekneusde peperkorrels

Zout naar smaak

1 ferme snee peperkoek

 

 

Braad de bouten aan in de boter en haal ze dan uit de pan.

Braad in dezelfde pan, al roerend, de uien en de spekjes.

Strooi de bloem erover en laat die even meebakken.

Schenk er, al roerend, de wijn bij en de wildfond.

Doe de leurierbladjes erbij, de kruidnagels, de foelie, jeneverbessen, tomatenpuree, peperkorrels,zout naar smaak en de peperkoek.

Leg de bouten terug in de pan en schrenk er heet water bij tot alles net onder staat.

Laat op een zeer laag vuur, of in de oven, de bouten minstens 6 uur stoven. De temperatuur van het stoofvocht mag nooit hoger zijn dan 80 gC.

 

Haal de bouten van de pan als het vlees bijna van de bouten valt.

Pureer en zeef het stoofvocht en laat het inkoken tot een lichtgebonden saus.

Breng die, zo nodig, op smaak met peper, zout en eventueel: een paddenstoelbouillonblokje.

 

Leg de hazenbouten terug in de saus en laat alles nog even goed doorwarmen.