Gebakken zalm met knoflook en spekjes         

4 personen

 

4 zalmfilets      

peper en zout   

1 eetl bloem     

150 gr gerookt ontbijtspek (stukjes)                      

3 eetl olijfolie                

8 teentjes knoflook                       

1 dl vleesfond               

2 sjalotjes                    

70 gr koude boter of margarine        

half bekertje creme fraiche (a 125gr)  

anderhalve eetl. sherryazijn (AH)                       

 

ovenschaal ca. 30 x 40 cm      

 

 

Oven voorverwarmen op 225 gr en schaal in oven schuiven.         

Zalm bestrooien met peper, zout en bloem.

Spek in stukjes in grote koekepan olie verhitten.

Zalm met velkant boven ca 2 min bakken.  

Zalm keren, knoflook en spekjes toevoegen en ca 3 min bakken.  

In hete schaal 2 eetl fond scheppen, zalm erin en knof en spek eromheen.           

In midden van oven ca 15 min gaarbakken.     

Intussen sjalotjes pellen en snipperen.   

Bakvet van zalm uit pan scheppen.

In dezelfde pan azijn en sjalot verhitten tot azijn verdampt is.       

Creme fraiche en rest van fond erbij en gladroeren.       

Op hoog vuur laten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat.  

Boter in kleine blokjes snijden en van vuur af al kloppend door saus mengen.  

Zalm op verwarmde dienschaal leggen en knoflook en spekjes rondom.           

Saus apart erbij serveren.          

 

Serveren met verse roergebakken spinazie en gebakken aardappels.