Scheveningse bouillabaise (vissoep)           

4 personen

 

Recept van " De Kookoverval "   (Cas Spijkers) 

 

50 gr boter

30 gr tomatenpuree   

60 g bloem

5 dl visbouillon (tablet) 

2 dl droge witte wijn

3 tenen knoflook           

2 vleestom.grofgesn.

500 g visgraten 

1 fijngesneden boeket 2uien, 1prei, ¼knolselderij, 1 tak rozemarijn, 1 tijm, 4 basilicum, 2 peterselie

8 saffraandraadjes                       

100 g zeewolffilet

4 tongfilets (stukjes)          

8 gamba's

4 eetl olijfolie

110g kabeljauw            

500g mossel

peper en zout   

1½ dl droge witte wijn         

           

voor de rouille:

½ spaanse peper   

4 tenen knoflook           

2 eidooiers       

zout

1¼ dl olijfolie    

 

 

Boter smelten, tomatenpuree ca 1min zacht bakken.

Bloem ca 3 min meebakken.     

Visbouillon, wijn, 2/3 van bouquet (rest is voor mosselen) tomaten, knoflook, visgraten, kruiden en saffraandraadjes erbij en 1 uur trekken.           

Tussendoor afschuimen, daarna soep zeven.  

Zeewolf, tong en gamba's gaarkoken in soep.   

Vis uit soep halen en warmhouden.   

Kabeljauwstukjes in olijfolie in ca 3 min gaarbakken.     

Mosselen met rest van bouquet en witte wijn gaarkoken.                   

 

Rouille:

Peper, knoflook, eierdooiers en zout pureren.    

Olie toevoegen en erdoor mixen. 

Warme vis over borden verdelen.           

Soep erover schenken en serveren met rouille en stokbrood.