Salade met makreelfilets
Maaltijdsalade
2–3 personen
4 – 6 kleine filets van verse makreel, samen ca. 350 gr.
3 tabletten voor visbouillon
4½ el citroensap
125 – 150 gr gemengde slasoorten
2 bosuitjes met veel groen, gesnipperd
2 bleekselderijstengels, in minuscule blokjes
Ca. 150 gr gekookte rode bieten, in minuscule blokjes
1 el kappertjes, uitgelekt
Zout en witte peper
1 mespuntje pittige kerriepoeder (Madras)
4 – 5 el zonnebloemolie
1 el fijngehakte (blad)peterselie
Breng 1½ ltr water aan de kook en laat de bouillontabletten erin oplossen.
Voeg 3 el citroensap eraan toe.
Spoel de filets onder stromend water en leg ze in de kokende bouillon.
Temper onmiddellijk het vuur, en hou alles 4 – 5 min tegen de kook aan.
Daarna pan van warmtebron af en laat filets in bouillon koud worden.
Laat de koude filets op een stuk keukenpapier uitlekken.
Verdeel ze in niet al te kleine stukken.
Maak een dressing door in een kom eerst 1½ el limoen- of citroensap te vermengen met wat zout, peper en kerriepoeder.
Klop er, zodra het zout is opgelost, de olie door.
Haal de sla door de dressing en laat ze op een zeef boven de kom waarin de dressing werd gemaakt, uitlekken.
Schep kappertjes, bosuitjes, rode bieten en bleekselderij door rest van de dressing.
Bestrooi met de peterselie.
Tip:
Gebruik dille-azijn in plaats van citroensap en bestrooi de vis met fijngesneden verse dille in plaats van peterselie.