Jonge eend met knolselderijpuree

 

1 jonge eend

2 dl witte wijn

1 l kippenbouillon

2 dl room

50g roomboter in blokjes

8 plakjes ontbijtspek.

1 knolselderij

1 ui

2 tenen knoflook

Sap van ½ citroen (schil bewaren om te raspen)

½ citroen, in schijfjes

2 el verse basilicum

Peper en zout

Olijfolie.

 

 

Bereid de eend voor door het kontje en de nek af te snijden en weg te gooien.

Haal het zakje met vulling uit de buikholte en snij deze vulling in stukken

Snipper de helft van de ui en fruit deze met wat olijfolie in de pan.

Voeg de gesneden vulling toe en roer goed door.

Doe 8 plakjes ontbijtspek erbij, breng op smaak met peper en zout en geraspte citroenschil en laat het 5 min aanbakken.

Leg de eend in een ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper.

Verdeel de vulling over de buikholte en de buitenkant van de eend.

Leg de citroenschijfjes en basilicum met blokjes roomboter over de eend.

Dek het geheel af met aluminiumfolie en zethet voor 120 min in een voorverwarmde oven van 170 gC.

Schil de knolselderij en snij deze in blokjes

Hak de andere helft van de ui en de knoflook en bak het in een beetje olie aan.

Doe de knolselderij erbij en bak mee.

Blus na 1 min af met de witte wijn.

Laat het even 2 min doorkoken en doe de kippenbouillon en het sap van de citroen erbij.

Laat ±30 min zachtjes koken.

Voeg dan de room toe en pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde puree.

 

Snij de eend in gelijk stukken en verdeel ze over de borden.

Serveer met de knolselderijpuree.