Stoofpotje van kip met balletjes en tomaat

 

2 kippenbouten, (dij en drumstick)

4 uien, fijngesnipperd

3 wortels in zeer kleine blokjes (brunoise)

3 stengels bleekselderij, geschild met dunschiller en ook brunoise

2 tenen knoflook, geplet

800g tomatenpulp in blik (2 x 400g)

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

Krulpeterselie

Extra kruiden naar keuze, wel verse salie, rozemarijn en basilicum

2 dl rode wijn

2 el kappertjes

20 zwarte olijven zonder pit, grofgehakt

Scheut olijfolie

Peper en zout

250g kippengehakt.

 

 

Snipper twee takjes peterselie zeer fijn.

Doe het kippengehakt in een schaal met de peterseliesnippers en wat peper en zout (géén ei of paneermeel)

Vorm met natte handen kleine gahktballetjes van 2 cm

Snij van de bouten het gewricht door, zó maak je de drumstick los.

Snij elke dij vervolgens in twee stukken.

Giet een scheut olijfolie in een diepe braadpan.

Kruid het vlees met peper en zout en doe het met de balletjes in de hete pan.

Geef het een goudbruin kleurtje en roer regelmatig om.

Laat het zo’n 10 min bakken.

Schep alle kip uit de pan en houd het even warm

Doe de ui, wortels, bleekselderij en knoflook in dezelfde pan en stoof ze goed.

Regelmatig even roeren.

Verzamel de andere kruiderijen en maak er met keukentouw een ferme kruidenbuidel van.

Doe het bij de groeten en leg ook de kip en balletjes er weer in.

Giet de wijn in de pan en laat de alcohol een paar minuten verdampen.

Dan de tomatenpulp erbij.

Omroeren.

Olijven en kappertjes bij de stoofpot.

Deksel erop een een uur zachtjes pruttelen.

Proeven en de saus naar smaak afmaken met bv tabasco, suiker, of peper en zout.

 

Lekker met puree met een flinke schep pittige mosterd