Kippenbouten in wijnsaus
2 personen
2 flinke kippenbouten of vier kleinere
Zout en witte peper uit de molen
Ca. 2 el bloem, gezeefd
60 gr boter
2 el zonnebloemolie
2 dl gevogeltefond uit potje
2 dl droge witte wijn
2 takjes verse tijm
1 klein laurierblad
1 sjalotje, gepeld,
2 tenen knoflook, gepeld
1½ tl allesbinder
1 grote tomaat, ontveld, vruchtvlees in minuscule blokjes
1 el fijngehakte peterselie
Wentel de bouten door de bloem en bak ze snel, in ca. 5 min, bruin.
Neem ze uit de pan en houd ze warm.
Verwijder de bakboter en –olie uit de pan.
Blus de pan met 2 dl kokend water en roer de aanzetsels van de bodem los.
Laat er even de kook over gaan en voeg fond en wijn toe.
Wacht tot alles aan de kook is gekomen en leg dan de bouten in het hete vocht.
Temper de warmtebron.
Schik de tijmtakjes,laurierblad, sjalot en knoflook tussen de bouten.
Leg het deksel erop en laat ca. 70 – 85 minzachtjes stoven.
Neem de bouten uit de pan en houd ze warm.
Schenk het sausvocht door een zeef in een (saus)pannetje.
Breng het vocht opnieuw aan de kook en laat alles indampen tot de helft.
Strooi allesbinder erover, goed roeren.
Klop er een klontje (ca. 30 gr) ijskoude boter door.
Neem het pannetje tijdens het kloppen van de warmtebron.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Leg de bouten op twee voorverwarmde borden, schep er enkele lepels saus over.
Betsrooi de grechten met tomatenblokjes en peterselie.