Kippenlevers in rode wijn
4 personen
350 – 400 gr gave kippenlevertjes
zout en witte peper
400 gr kleine gesloten champignons, de grotere in vieren
2 bosuitjes in smalle ringetjes
2 dl gevogeltefond uit potje
2 dl rode wijn
2½ tl allesbinder
40 gr boter, ijskoud
1 grote tomaat, ontveld, in minuscule blokjes gesneden
1 el fijngehakte peterselie
1 tl verse tijmblaadjes
enkele takjes verse tijm voor de garnering.
Breng 1 ltr water aan de kook met 1 tl zout.
Laat de levertjes in het kokende water glijden.
Temper het vuur en houd het 5 min tegen de kook aan.
Laat de levertjes even op een zeef uitlekken, snij ze in stukken en hou ze warm.
Breng opnieuw 1 ltr water aan de kook met 2 tl zout.
Laat de champignons in het kokende water glijden.
Temper de warmte en houd alles 5 – 6 min tegen de kook, uitlekken en warmhouden.
Meet ¾ ltr van het kookvocht van de champignons af.
Schenk het door een zeefje in een pannetje met dikke bodem.
Voeg fond en wijn toe en laat 5 – 7 min zachtjes sudderen.
Strooi allesbinder er over en roer alles krachtig door.
Klop er dan de in stukjes verdeelde ijskoude boter door en pannetje van vuur af.
Proef de saus en doe peper en zout naar smaak erbij.
Schep dan champignons en levertjes door de saus.
Roer, vlak voor het opdienen de tomatenblokjes en bosuitjes erdoor.